Τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι απαραίτητες οικιακές συσκευές στην καθημερινότητα μας, αφού η θερμοκρασία της χώρας μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετά υψηλή και τους χειμερινούς μήνες αρκετά χαμηλή. Ετσι αντί για την χρήση θέρμανσης με πετρέλαιο που είναι συχνά ακριβότερη, χρησιμοποιούμε κλιματιστικές μονάδες για την άνεση μας. Η επιλογή της κατάλληλης κλιματιστικής μονάδας είναι μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να προσέξουμε 4 σημαντικά χαρακτηριστικά:

1. Επιιλογή ισχύος (BTU)

2. Ενεργειακή κλάση

3. Επίπεδο θορύβου dB

4. Οικολογικό ψυκτικό υγρό R32

Επιλογή ισχύος (BTU)

Το πρώτο και ίσως κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ισχύς του κλιματιστικού μηχανήματος, δηλαδή την απόδοση του όσον αφορά την ποσότητα θερμότητας που μπορεί να απορροφήσει σε λειτουργία ψύξης ή να ελκύσει σε λειτουργία θέρμανσης.

Ωστόσο ο υπολογισμός της ισχύος είναι και αυτός από μόνος του μια σύνθετη διαδικασία, η οποία υπολογίζεται από μια πληθώρα παραμέτρων:

  •         Τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε.
  •         Ο όροφος που βρίσκεται ο χώρος. (Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται σε ρετιρέ και είναι ηλιόλουστος τότε πρέπει να λάβουμε υπόψην μια αύξηση περίπου 10% στα BTU.)
  •         Ο προσανατολισμός του δωματίου. (Όπως και προηγουμένος αν ο χώρος είναι ηλιόλουστος τότε πρέπει να λάβουμε υπόψην μια αύξηση περίπου 10% στα BTU.)
  •       Η ύπαρξη ηλεκτρικών συσκευών στο χώρο.
  •         Το πλήθος των ατόμων που βρίσκονται συνήθως στο χώρο κατά την λειτουργία του κλιματιστικού.
  •         Ο βαθμός μόνωσης του κτηρίου.


Χρήσιμες πληροφορίες:

1. Αν τα μόνιμα άτομα που βρίσκονται στον χώρο είναι περισσότερα από 2, πάλι αυξάνουμε τα BTU (600 ανά άτομο).

2. Αν στον χώρο βρίσκεται ηλεκτρική κουζίνα ή αλλη παρόμοια συσκευή, υπολογίζουμε 4.000 BTU αύξηση.

3. Αν πάρουμε κλιματιστικό πολύ μεγαλύτερης ισχύος από το επιθυμητό, δεν θα είναι το ίδιο αποδοτικό αφού θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με αυξημένη συχνότητα.

4. Αν πάρουμε κλιματιστικό μικρότερης ισχύος από το επιθυμητό, θα αυξηθεί η κατανάλωση όπως και μεγαλύτερες πιθανότητες βλάβης.



Εμβαδό δωματίου m2
Προτεινόμενα BTU
9 έως 13
7.000
13 έως 18
9.000
18 έως 25
12.000
25 έως 30
14.000
30 έως 35
16.000
35 έως 40
18.000
40 έως 45
20.000
45 έως 55
22.000
55 έως 65
24.000


Τύποι κλιματιστικών

Με την αρχή της ερευνάς σας για την επιλογή κλιματιστικού, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ποικιλία σε τύπους κλιματιστικών, όμως οι κυριότεροι για οικιακή χρήση είναι δύο:

     Οικιακά κλιματιστικά τοίχου


 

Ο πιο δημοφιλής τύπος κλιματιστικών είναι το οικιακό κλιματιστικό με τεχνολογία Inverter. Σε αυτό, η εσωτερική μονάδα εγκαθίσταται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου, επιλύοντας το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμου εσωτερικού χώρου με το μικρότερο δυνατό κόστος εγκατάστασης.

       Φορητά κλιματιστικά


 Τα φορητά κλιματιστικά είναι κλιματιστικά χωρίς εξωτερική μονάδα, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο. Είναι αρκετά φθηνότερα από τα κανονικά οικιακά, όμως έχουν μειονεκτήματα, όπως ότι έχουν μειωμένες επιδόσεις και έχουν ως βασική προϋπόθεση την επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου σωλήνα. Μπορούν επίσης να διακριθούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την λειτουργία τους:

1. Ψυχρού αέρα

2. Air coolers: 

Τα φορητά air coolers, απορροφούν ένα ποσοστό θερμότητας και δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς, εξατμίζοντας νερό στο χώρο. Η συγκεκριμένη μέθοδος δροσισμού είναι παρεμφερής με αυτή που χρησιμοποιεί το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης. Το βασικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων συσκευών πηγάζει από το γεγονός ότι δεν αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον (μέσω σωλήνα), με αποτέλεσμα να είναι πλήρως φορητά και ανεξάρτητα. Όμως, τα air coolers αυξάνουν την υγρασία στο χώρο, γεγονός που μπορεί να είναι δυσάρεστο σε υγρά κλίματα.


Ενεργειακή κλάση ( Δείκτες SEER και SCOP)

Σχεδόν όλες οι οικιακές συσκευές που προμιθευόμαστε κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις, κάτι που ισχύει και στις κλιμαστιστικές μονάδες. Η ενεργειακή κλάση μετριέται σε μια χρωματική κλίμακα επτά βαθμίδων από Α+++ έως G, με την κλάση Α+++ να είναι η αποδοτικότερη, ενώ αντίθετα η κλάση G, η ελάχιστα αποδοτική.

Ο εποχιακός συντελεστής απόδοσης θέρμανσης (SCOP) και ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης ψύξης (SEER) αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την περίοδο θέρμανσης ή ψύξης αντίστοιχα. Υπολογίζονται διαιρώντας την ετήσια απαιτούμενη θέρμανση ή ψύξη με την ετήσια καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχα. Ο δείκτης SCOP υπολογίζεται με κριτήριο τις ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας που έχουν ληφθεί σε τρεις ξεχωριστές κλιματικές ζώνες (Ψυχρή, Μέση, Θερμή). Αντίθετα, ο συντελεστής SEER υπολογίζεται με βάση τις ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας, που έχουν ληφθεί μόνο στη μέση κλιματική ζώνη. Όσο πιο ψηλός είναι ο εκάστοτε δείκτης, τόσο πιο αποδοτικό είναι το μηχάνημα.


 

Επίπεδο θορύβου dB

Ο θόρυβος είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής κλιματιστικού ειδικά όταν πρόκειται να το εγκαταστήσουμε στην κρεβατοκάμαρα. Οι κατασκευαστές αναγράφουν το επίπεδο θορύβου σε όλες τις συσκευές τους με μονάδες decibel (dB).

Ενδεικτικά τα μέγιστα όρια για την εσωτερική μονάδα ειναι τα 40 dB και για την εξωτερική μονάδα είναι τα 55 dB. Αν προτειμάτε αθόρυβα κλιματιστικά τότε πρέπει να αναζητήσετε κλιματιστικά που η εσωτερική μονάδα τους κυμαίνεται στα 20 - 25 dB.

Οικολογικό ψυκτικό υγρό R32


Στην περίπτωση των οικιακών κλιματιστικών μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποκλειστική επιλογή των κατασκευαστών ήταν το ψυκτικό R410A, ένα μείγμα αερίων που δρα πολύ πιο αρνητικά από το CO2 στην υπερθέρμανση της Γης. Με την εξέληξη της τεχνολογίας έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μονάδα που χρησιμοποιεί το νέο οικολογικό υγρό R32.

Με την επίλογη ενός τέτοιου κλιματιστικού, αυξάνουμε τις αποδόσεις του, μειώνουμε το κόστος συντήρησης και βοηθάμε δραστικά στην προστασία του πλανήτη, αφου συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

Wi-Fi

Οι τάσεις της εποχής επιτάσσουν όλες οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές μας να είναι διασυνδεδεμένες και έτσι, τα κλιματιστικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα περισσότερα κλιματιστικά τώρα πια διαθέτουν λειτουργία Wi-Fi για την άμεση σύνδεση με το κινητό μας τηλέφωνο ή το tablet.

Συντήρηση και καθαρισμός


 Η συντήρηση του κλιματιστικού σας είναι κάτι που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος, ώστε να μένει το κλιματιστικό σας αποδοτικό, να επεκτείνουμε τον χρόνο ζωής του και να μην παρουσιάζει συχνά βλάβες ή για να αντιμετωπιστούν οι ήδη υπάρχουσες.

Πέρα της τακτικής συντήρησης από εξειδικευμένο προσωπικό, προτείνεται και ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων και των πτερυγίων της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη, που σταδιακά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού.